vineri, 30 aprilie 2010

INFORMARE

DATE IMPORTANTE FURNIZATE DE MARIAN ILIE PRIN EMAIL

Ieri (joi) am participat la o intalnire a ministrului Oprea cu membrii Asociatiei Diplomatilor Militari in Rezerva si Retragere. Indelung asteptat, domnul ministru a procedat la o trecere in revista a ultimelor sale demersuri - pe care le coteaza drept pozitive - pentru Armata si industria de aparare, printre care:
1. Adoptarea, ieri, in guvern a unei ordonante de urgenta prin care toate stocurile de munitiei si piese de schimb se pun la dispozitia fabricilor, pentru deminlitarizare si valorificarea altfel decat "la fier vechi" - demers prin care se "da o gura de oxigen" fabricilor, care nici nu vor pierde, nici nu vor castiga; inschimb se evita un efort financiar considerabil de la buget (intelegeti ce vreti);
2. Elaborarea si aprobarea legii privind militarii angajati pe baza de contract;
3. Contactul si dialogul permanent cu toate asociatiile tangente Armatei, precum si cu conducerea celorlalte componente ale sistemului national de scuritate (MAI, SRI, SIE, SPP, Penitenciare) in vederea rezolvarii favorabile a problemei pensiilor speciale - problema pe care a catalogat-o drept prioritate strategica a Apararii, pentru Romania.

In legatura cu pensiile, dl. Oprea a tinut sa asigure auditoriul de faptul ca grupul pe care il conduce si urmeaza sa primeasca statutul de partid politic a pregatit propriul sau amendament la lege, care in Camera Deputilor va obtine majoritatea necesara, astfel incat pensiile militare sa nu scada. Cum era de asteptat, a reamintit faptul ca s-a angajat ca in caz contrar isi va depune demisia.

A fost un speech eminamente politic, de promovare a propriei imagini in randul auditoriului.
Am luat cuvantul recunoscand ca pensiile sunt prioritatea strategica, cu amendamentul ca evitarea adancirii faliei dintre Armata si popor generate de problema pensiilor militare trebuie sa fie obiectivul prioritar vizat. A urmat o pledoarie a domnului ministru pe tema amendamentului amintit, am mai reusit sa punctez doar ca, in opinia mea, ar fi mult mai simplu si normal ca Romania sa nu se abata de la principiile si criteriile dupa care sunt tratate pensiile militare in tarile NATO, UE si in alte state civilizate ale lumii.
Interventiile altor participanti s-au referit la aspecte precum dierenta dintre pensiile "vechi" si cele "actuale", aistenta medicala gratuita, modul inadmisibil in care serviciile juridic si financiar ale MApN actioneaza impotriva intereselor pensionarilor militari.
Greu de stavilit, domnul Oprea - acuzand o stare de mare oboseala, amenintand cu retragerea din adunare si facand repetate apeluri la inteligenta auditoriului si "Intelligence" ca domeniu de activitate al acestuia.
Nu "jocul de glezana" al ministrului, ci privirile si gesturile de repros ale unor camarazi m-au determinat sa nu continui acel dialog al surzilor. in cadrul unor discutii ultrioare au fost multi care m-au asigurat ca au inteles si sprijina punctul meu de vedere, altii s-au dumirit dupa discutiile dintre noi, iar altii s-au multumit sa-si exprime satisfactia ca nu le vor fi reuse pensiile.


• "Guvernanti, opriti umilirea pensionarilor si militarilor romani"
Dupa respingerea amendamentului privind pensiile, Liderul grupului PSD din Senat, Ion Toma, a depus in plenul camerei motiunea simpla pe Aparare impotriva ministrului Gabriel Oprea, intitulata "Guvernanti, opriti umilirea pensionarilor si militarilor romani", dupa respingerea unui amendament privind pensiile acestei categorii.
" PSD, dupa cum stiti, a sustinut ca pensia din sistemul de apararea, ordine publica si siguranta nationala sa fie reglementata conform practicilor UE si NATO, adica sa fie scoase din proiectul prezentei legi. Avand in vedere duplicitatea de care au dat dovada in toate discursurile facute de cei care guverneaza astazi, avand in vedere depozitia PDL cat si a independentilor, grupul parlamentar PSD depune astazi aceasta motiune", a explicat Ion Toma.
La randul sau liderul grupului PNL, Puiu Hasotti, a afirmat ca ultima zi pentru dezbaterea motiunii ar fi luni, citand prevederile Regulamentului Senatului. "Motiunea depusa de domnul lider PSD a fost semnata si in numele grupului liberal de liderul si de viceliderul acestui grup", a precizat acestai.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca premierul Emil Boc nu a fost la curent cu o intelegere pe care ar fi avut-o seful statului cu ministrul Apararii,Gabriel Oprea,in privinta pensiilor militarilor,precizand ca Traian Basescu ar fi vrut sa le dea un anumit mesaj militarilor.
"Este evident ca a existat o intelegere intre domnul Basescu si domnul Oprea (...) Este clar ca domnul Boc nu a fost la curent de intelegerea Basescu - Oprea care are un scop, sa dea un mesaj catre armata dar si catre serviciile de informatii si catre cei care lucreaza in MAI, care sunt mai numerosi si poate mai influenti. Si intr-un fel sa pregateasca si o anumita forma de mutare politica pe care sunt convins ca in toamna domnul Basescu o va face", a spus Geoana intr-o emisiune la Antena 3, fara sa precizeze anume la ce "mutare" se refera.
Totodata, presedintele Senatului a criticat "convocarea" membrilor Guvernului pentru o intalnire la Cotroceni, ceea ce "nu s-a intamplat niciodata in ultimii 20 de ani". "Cred ca mai degraba a fost o intalnire cu doua scopuri, unul de a crea senzatia ca presedintele suna clopotelul de alarma si ca este foarte posibil ca Guvernul Boc, sau Boc personal sa se prabuseasca, ceea ce nu este adevarat - in continuare au nevoie unul de altul si in continuare vor opera unul impreuna cu celalalt. In al doilea rand ca sa se continue cateva proiecte politice care sa distraga atentia opiniei publice de la problemele cu adevarat importante: salarii, pensii, disponibilizari, locuri de munca, fonduri europene", a mai apreciat Geoana.

Premierul Emil Boc a fost de acord, miercuri seara, la intalnirea de la Guvern cu ministrul Apararii, Gabriel Oprea si ministrul Muncii, Mihai Seitan, cu formularea unor amendamente la legea pensiilor, astfel incat pensiile militare sub 3.000 de lei sa nu fie afectate.
Plenul Senatului a reluat marti dezbaterile pe marginea Legii pensiilor, in prezenta premierului Emil Boc, invitat de catre parlamentari sa participe la discutiile privind proiectul Guvernului. Problema „pensiilor nesimtite”
Premierul Emil Boc i-a asigurat marti pe senatori ca pensiile militarilor, recalculate conform proiectului pe care-l propune Guvernul, si care sunt pana in 3000 de lei nu vor scadea.
Premierul a tinut sa se refere la cei 82 de mii de persoane din cadrul Ministerului Apararii care au pensii militare. "Vreau sa stiti ca din toate simularile pe care Ministerul Muncii le-a facut rezulta ca din recalcularea pensiilor militarilor din sistemul Ministerului Apararii nu vor scadea pensiile care azi au o valoare pana in jurul a 30 de milioane de lei vechi. Si atunci de ce atata energie consumata cand lucrurile sunt foarte simple. Se aplica principiul contributivitatii si aici", a sustinut premierul.
Emil Boc a prezentat si o situatie in cazul pensiilor militarilor. "Sub 1000 de lei in randul pensionarilor de la MAPn sunt 13.164 de persoane - nu vor avea nicio problema. Intre 1000 de lei si 2000 de lei sunt 45.767 de persoane, nu vor avea nicio problema, nu scade pensia miliara. Intre 2000 de lei si 3000 de lei - 15.956, nici acestia nu vor avea prin recalculare nicio problema. Dar e adevarat, sunt intre 3000 si 4000 de lei - 6.245 de persoane, intre 4000 si 5000 lei - 797 de persoane, peste 5000 de lei - 208 de persoane, in total 7.250. Aici este posibil ca la unii dintre ei, prin recalculare, sa scada pensia pe care o au astazi", a explicat premierul.

"Prin intrarea in vigoare a noului proiect, nu toate pensiile se recalculeaza. Se recalculeaza numai pensiile speciale. Din recalcularea pensiilor speciale, nu vor scadea toate pensiile speciale, dimpotriva. E adevarat, pensiile mari, foarte mari vor fi afectate, dar de principiul contributivitatii, nu de altceva”, a spus Boc.
Premierul Emil Boc a criticat marti, in fata senatorilor, pensiile speciale si le-a cerut parlamentarilor sa adopte noul proiect al Guvernului, pe care l-a prezentat drept unul "corect", bazat pe principiul contributivitatii.
"De ce sa nu avem pensii speciale si pentru medici, care opereaza pe creier, opereaza pe inima? Ei de ce nu ar merita o pensie speciala, va rog? De ce nu? Dar la fel pentru omul care munceste de dimineata de la 5 pana dupa-amiaza tarziu la saiba, el de ce sa nu aiba parte de pensie speciala, ca face un efort extraordinar? Fiecare la locul de munca face un efort extraordinar. De ce sa nu avem o pensie speciala? Pentru un profesor de istorie care preda elevilor si citeste pe Herodot si se documenteaza in fiecare zi, de ce sa nu aiba o pensie speciala? De ce un parlamentar sa nu aiba pensie speciala?", a intrebat Boc retoric, in discursul sau din fata senatorilor.
Premierul a sustinut ca cel mai simplu pentru el ar fi sa accepte pensiile speciale, dar a adaugat ca are "o datorie sa faca ceea ce trebuie". "A sta intr-o functie publica si a te face ca nu vezi nedreptatile din sistem inseamna sa nu-ti justifici salariul in calitate de persoana care ocupi un scaun public", a afirmat primul-ministru.
El le-a transmis senatorilor ca sustine proiectul Legii pensiilor asa cum a fost el promovat de catre Guvern, invitandu-i pe parlamentari sa faca o "lege corecta pentru 22 de milioane de cetateni romani", pentru ca fiecare din cei implicati sa ramana in "istorie" ca au contribuit la reforma.

Un comentariu:

  1. Domnilor de ce nu va intrebati de ce se vehiculeaza numai Pensiile Militare !/! Oare nu este vorba si de Pensiile M.I., S.R.I.,S.I.E....si Pensiile Magistratilor care toate sunt mult mai mari decat cele militare.
    De ce aceste categorii TAC !!! Nu vi se pare ca este o DENIGRARE in corpore a ARMATEI...care in Revolutie nu a facut ce trebuie si a facut multe greseli (inchisi sunt numai militari, altii...!!!)
    Concluzie: TRIST-dar militarii activii tac si pensionarii se lamenteaza...dar adevarat!?

    RăspundețiȘtergere