joi, 9 septembrie 2010
UN PUNCT DE VEDERE INTERESANT TRIMIS DE CDOR.AV.REZ. TUDOR ADINEL
De pe site-ul Casei Nationale de Pensii:
Pensiile constituie cea mai importantă prestaţie de asigurări sociale acordată în cadrul sistemului public.
Orice tip de pensie se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura specială, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, se depun la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului.
Extras din Legea 19/2000
ART. 86
16(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii.
(2) Decizia casei teritoriale de pensii va cuprinde temeiurile de fapt şi de drept pe baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
(3) Decizia casei teritoriale de pensii se comunică în scris persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii.
ART. 87
Decizia emisă în condiţiile art. 86 alin. (1) poate fi contestată, la instanţa judecătorească competentă în a cărei rază teritorială se află domiciliul asiguratului, în termen de 45 de zile de la comunicare.
ART. 88
Decizia casei teritoriale de pensii necontestată în termen este definitivă.
ART. 180
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi pensiile de asigurări sociale de stat, pensiile suplimentare, pensiile de asigurări sociale pentru agricultori, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, precum şi ajutoarele sociale stabilite potrivit legislaţiei de pensii, devin pensii în înţelesul prezentei legi.
(2) CNPAS va lua măsurile necesare, astfel încât la data intrării în vigoare a prezentei legi să determine punctajul mediu anual al fiecărui pensionar, prin raportarea cuantumului pensiilor cuvenite conform legislaţiei anterioare, pe categoriile de pensii prevăzute la art. 40, din care s-a dedus contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate, datorată conform legii, la valoarea unui punct de pensie stabilită în condiţiile art. 80.
(3) Pensionarilor de asigurări sociale de stat ale căror drepturi stabilite în perioada 1.01.1998 – 31.03.2001 sunt mai mari decât un punctaj mediu estimat pentru persoanele ce se vor pensiona în condiţiile prezentei legi, pe lângă punctajul mediu anual, determinat conform prevederilor alin. (2), li se atribuie şi acest punctaj mediu estimat, care se are în vedere la operaţiunile de indexare şi recorelare.
I(31) Se exceptează de la prevederile alin.(3) pensionarii de asigurări sociale de stat ale căror drepturi de pensie s-au stabilit pe baza salariilor din ultimii 5 ani de activitate sau pe baza salariilor de până la data de 1 aprilie 1992. Acestor categorii de persoane li se aplică prevederile alin.(2).
(4) Punctajul mediu estimat, prevăzut la alin. (3), se calculează de către CNPAS.
(5) Punctajul mediu anual şi punctajul mediu estimat se pot corecta corespunzător recorelării prevăzute la art. 168 alin. (3) - (5).
I(51) După definitivarea procesului de recorelare, punctajul mediu anual al pensiilor cuvenite persoanelor prevăzute la alin.(31) nu poate fi mai mic decât cel calculat la data de 1 aprilie 2001.
I(6) Cuantumul pensiilor se stabileşte pe baza prevederilor art.76, luându-se în considerare punctajul mediu anual sau punctajul mediu estimat, după caz, ce va fi stabilit conform alin. (2), (3), (5) şi (51).
(7) În situaţia în care cuantumul pensiilor, stabilit conform alin. (6) este mai mic decât cel stabilit în baza legislaţiei anterioare, se păstrează în plată cuantumul avantajos.
ART. 76
(1) Începând cu data înscrierii la pensie, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
(2) Cuantumul pensiei stabilit conform alin. (1) se majorează cu suma corespunzătoare contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, datorată potrivit legii.
(3) La determinarea cuantumurilor pensiei conform alin. (1) şi (2) fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarilor.
ART. 185
(1) Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la intrarea în vigoare a prezentei legi se vor soluţiona conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de asigurări sociale şi pensii.
(2) Drepturile de asigurări sociale aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi, se achită pe duratele şi în procentele prevăzute de prezenta lege, dacă acestea sunt în avantajul beneficiarilor. Procentele vor fi aplicate la baza de calcul stabilită iniţial pentru deschiderea acestor drepturi.
(3) În caz contrar, se menţin drepturile de asigurări sociale aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Acum judecaţi dacă e bine să semnaţi o cerere.
Şi vedeţi art.180 pct.7 şi art. 185 pct.2.
Pe site-ul Ministerului Muncii:
Situatia-prestatiilor-sociale_Punctaj-Ministerul-Muncii_27-mai-2010.xls
La nr.crt.40 Pensii de Serviciu
se recalculeaza
Număr mediu beneficiari = 8000
Buget 2010 (mil. lei) = 453
Influenta financiara fata de bugetul aprobat (mil. lei) = -273
Cocluzia:
SCADEREA CU 60.2649 % A FONDULUI PENSIILOR DE SERVICIU
Iata ce are Senatul in dezbatere pentru septembrie:
L456/2010
13. Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.80/1995 privind Statutul cadrelor militare
Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala
Termen pentru depunerea amendamentelor 07.09.2010
Termen pentru depunerea raportului 09.09.2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
D-le comandor,
RăspundețiȘtergereJudecata dvs. este infailibila si din cele expuse unii ar putea crede in utilitatea cererii trecerii la recalcularea pensiei militare. Dar in ceea ce ati subliniat dvs. cu rosu este vorba de cuantumuri mai avantajoase ale pensiilor in plata de urmatoarele tipuri: "pensiile de asigurări sociale de stat, pensiile suplimentare, pensiile de asigurări sociale pentru agricultori, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, precum şi ajutoarele sociale stabilite potrivit legislaţiei de pensii, devin pensii în înţelesul prezentei legi" (art.180, al.1). In nici un fel nu este vorba de pensii militare de stat. In concluzie daca cineva crede ca i se va mentine cuantumul mai avantajos al pensiei militare prin cererea de recalculare, atunci se inseala amarnic.
Oricum, va felicit pentru stradaniile dvs. de a descoperi noi chichite legislative care sa ne sprijine interesele. CU STIMA.