sâmbătă, 25 septembrie 2010

Afacerea "Bazinul"

 
Gazeta Sporturilor a demarat in urma cu mai multe luni o serie de investigatii jurnalistice ce au scos la iveala reteaua subterana de afaceri, patronata de reprezentanti ai PDL, prin care sume uriase de la buget erau canalizate spre construirea, la preturi extravagante, de patinoare si bazine de inot. Colegii nostri de la Reporteri.ro au dus mai departe ancheta si ne-au semnalat rezultatul.
 
Afacerile s-au derulau prin intermediul Companiei Nationale de Investitii, entitate aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, condus la acea vreme de „greul” PDL, Vasile Blaga. Jurnalistii de la GSP au dat astfel de urma unor afaceri prin care fonduri de la buget erau drenate spre realizarea unor obiective, precum patinoarul olimpic din Brasov (12 milioane de euro), baza de natatie din Otopeni (30 milioane de euro) sau patinoare de plastic (9 obiective la un milion de euro bucata).  Aceste investitii au fost atribuite in principal firmei MBS Group, al carui actionar majoritar este consilierul PDL, Gabriel Silagyi. Firma MBS Group srl a castigat astfel contracte de lucrari publice in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.
 
Reporteri.ro a descoperit o alta afacere girata de firma MBS Group srl. Este vorba de bazinul de inot al Clubului Sportiv Olimpia Bucuresti. Pe 12 noiembrie 2009, intre CS Olimpia si MBS Group srl s-a incheiat contractul numarul 8135, prin care firma in cauza se obliga sa realizeze lucrari de inchidere, reabilitare si modernizare a bazinului de inot-polo al clubului. In schimbul acestor servicii, CS Olimpia urma sa primeasca de la bugetul de stat suma de 10.950.000 lei(fara TVA), suma care urma ulterior sa intre in conturile MBS Group srl. Intr-un raspuns primit de la directoarea adjuncta a CS Olimpia, Neagu Mihaela Elena, se arata ca, in 2009, s-au facut plati de 1.563.660 lei, reprezentand contravaloarea proiectarii si organizarii partiale a santierului de la bazinul de inot-polo.

 

 
In anul 2010, in bugetul de venituri si cheltuieli al CS Olimpia nu a mai fost inclusa nicio suma pentru continuarea acestui proiect. Mai mult, in acelasi raspuns ni se precizeaza ca pentru anul 2010 lucrarea a fost sistata. Ce trebuie noi sa precizam este faptul ca lucrarea a fost blocata abia atunci cand a inceput seria de dezvaluiri din Gazeta Sporturilor, legate de afacerile mai mult sau mai putin legale ale firmei consilierului PDL. Scandalul a coincis cu reglarea de conturi dintre taberele Udrea si Blaga din PDL, cel din urma fiind de altfel inlocuit la Ministerul Dezvoltarii de fost consiliera de stat a presedintelui Traian Basescu. Trebuie sa mai precizam un lucru: proiectul de 11 milioane de RON de la Clubul Olimpia este sistat, dar nu anulat. Contractul dintre CS Olimpia si MBS Group srl ramane inca in vigoare, dar asteapta vremuri mai bune. Cand peste aceasta afacere se va asterne uitarea, iar presa nu va mai fi interesata sa isi bage coada, baietii destepti din PDL vor da drumul din nou la conducta cu bani de la buget. Probabil, sub lozinca „tara are nevoie de investii”...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu