miercuri, 12 mai 2010


miercuri, 12 mai 2010

Proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului privind reducerea cheltuielilor sociale!


Pensia sociala minima garantata va fi redusa de la 350 la 300 de lei, iar pensiile speciale vor fi drastic diminuate de la 1 iunie, printr-o valoare mai mica a punctului de pensie, dar si prin aplicarea unei cote de 90%, ca "taxa de solidaritate", la diferenta de bani ramasa dupa deducerea contributiei si impozitului, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului privind reducerea cheltuielilor sociale, citat de Mediafax.
Potrivit documentului, si cuantumul lunar al drepturilor banesti va fi diminuat cu 15% inclusiv pentru invalizi, veterani si vaduve de razboi, precum si pentru fostii detinuti politici, deportati si sotul supravietuitor pensionar, care primesc un ajutor lunar din partea statului.
Pensia sociala minima garantata va fi redusa de la 350 la 300 de lei, iar nivelul ulterior al acesteia va depinde de evolutia indicatorilor macroeconomici si de resursele financiare disponibile, conform proiectului de OUG.

"Incepand cu anul 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileste anual, prin legea bugetului de stat si poate fi modificat in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare", se arata in document.
 Ordonanta modifica in acelasi timp Legea bugetului de stat, stabilind ca valoarea punctului de pensie va fi plafonata incepand cu 1 iunie la 622,9 lei, de la 732,8 lei in prezent.

In acord cu masurile anuntate de seful statului, documentul indica totodata ca, incepand cu drepturile aferente lunii iunie, in vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia economica, castigul salarial brut sau, dupa caz, solda ori indemnizatia bruta acordata personalului din autoritati si institutii publice se diminueaza cu 25%, dar nu sub 600 lei.
Pensia sociala minima garantata a fost introdusa la 1 aprilie 2009, la o valoare de 300 de lei, iar de la 1 octombrie a fost majorata la 350 de lei.
Prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2010 se stabilise inghetarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, ceea ce inseamna o valoare a punctului de pensie de 39,9%.
Pensiile speciale vor fi drastic diminuate de la 1 iunie, printr-o valoare mai mica a punctului de pensie, dar si prin aplicarea unei cote de 90%, ca "taxa de solidaritate", la diferenta de bani ramasa dupa deducerea contributiei si impozitului.
"Incepand cu data de 1 iunie 2010, cuantumul pensiilor prevazute de legi cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, se modifica dupa cum urmeaza: la determinarea partii din pensie, stabilita potrivit Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, se utilizeaza valoarea punctului de pensie de 622,9 lei (fata de 732,8 lei in prezent - n.r.), iar dupa deducerea, din partea de pensie suportata de la bugetul de stat, a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a impozitului pe venit se aplica cota de 90%, reprezentand taxa de solidaritate, care se face venit la bugetul de stat", se arata in proiectul OUG.
In situatia pensiilor speciale care se suporta integral de la bugetul de stat, la cuantumul acestora, dupa deducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate si a impozitului pe venit, se va aplica aceeasi taxa de solidaritate.
Acest sistem va fi aplicat in cazul pensiilor speciale acordate magistratilor, personalului auxiliar din instantele judecatoresti, personalului diplomatic si consular, deputatilor si senatorilor, functionarilor publici parlamentari, personalului aeronautic civil si membrilor Curtii de Conturi.
Cuantumul lunar al drepturilor banesti va fi diminuat cu 15% de la 1 iunie inclusiv pentru invalizi, veterani si vaduve de razboi, precum si pentru fostii detinuti politici, deportati si sotul supravietuitor pensionar, care primesc un ajutor lunar din partea statului.
Conform documentului, reducerea de 15% va fi aplicata drepturilor banesti acordate prin Legea 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, Legea 49/1999 privind pensiile IOVR, Decretul-Lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice incepand cu 1945, OG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate intre 1940 si 1945 din motive etnice, Legea 309/2002 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, Legea 341/2004 a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din 1987.
Reducerea se va aplica si drepturilor banesti acordate prin Legea 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor pensionar, ca si pentru cele alocate prin Legea 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil si Legea 94/1992 privind Curtea de Conturi.
Aceeasi diminuare va fi aplicata prestatiilor de asistenta sociala acordate sub forma alocatiei familiale complementare, alocatiei de sustinere a familiei monoparentale si alocatiei pentru nou-nascuti acordate prin Legea 416/2001 privind venitul minim garantat.
In categoria prestatiilor de asistenta sociala indicate in proiectul de ordonanta de urgenta ca urmand sa fie reduse cu 15% sunt incluse insa si alocatia de stat pentru copii prevazuta in OU 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, alocatia de stat pentru copii acordata in baza Legii 61/1993, alocatia lunara de plasament din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, indemnizatiile, ajutoarele si prestatiile sociale pentru persoanele cu handicap reglementate prin Legea 448/2006, indemnizatia pentru plata insotitorului adultului cu handicap vizual grav, ajutorul lunar rambursabil acordat persoanei careia i s-a recunoscut statutul de refugiat sau i s-a acordat protectia subsidiara.
"Cuantumurile acestor prestatii diminuate se rotunjesc la leu in favoarea beneficiarului", se arata in document.
Guvernul va abroga legile care permit acordarea de trusouri pentru nou-nascuti si alocarea unui sprijin familial la constituirea familiei, se arata in proiectul de OUG privind reducerea cheltuielilor sociale. Ordonanta include o lista de acte normative care vor fi abrogate de la data intrarii in vigoare.
Pe lista acestor acte se afla Legea 482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti si Legea 396/2006 privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei.


__________________________
 

Alt "studiu" privind "ziceri" ale Presedintelui/Premier Basescu! Vi- l propun si voua! 

 


Solutia agreata cu FMI in scrisoarea de intentie este cea mai buna varianta pentru Romania, fiind singura modalitate de a evita intrarea intr-o spirala a imprumuturilor, a sustinut marti seara presedintele Traian Basescu, care a criticat "diletantii promotori ai dezinformarii romanilor" , care "se reped sa-si anunte la televizor solutiile", fara a le sustinute insa de cifre.
Intr-o declaratie sustinuta Marţi, 11 Mai 2010, dupa reuniunea de la Parlament cu reprezentantii Executivului, sindicatelor si patronatelor, seful statului s-a declarat convins de faptul ca  "aceasta furibunda campanie vizeaza crearea de dezordine":
"Sunt foarte multi care doresc sa revina la perioada anilor '90, cand s-au imbogatit din dezordine".
Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
· Declaratia vine din nevoia de a clarifica motivele intalnirii de la Palatul Parlamentului dar si pozitiile mele cu privire la discutiie de azi.
· Romanii au nevoie si de adevar pana la urma, si nu numai de minciuna celor interesati doar de desolidarizarea romanilor in aceasta perioada, s-au imbogatit si au facut averi in perioade tulburi
· Intalnirea a fost organizata la solicitarea tuturor centralelor sindicale, dupa intalnirea de duminica, de la Cotroceni. Atunci s-a solicitat o intalnire cu moderarea presedintelui
· Probabil, din motive tehnice, sindicatele au rugat institutia prezidentiala sa adreseze invitatiile
· Intalnirea a avut ca singur obiectiv dezbaterea proiectului de acord cu FMI
· Am observat foarte multi care au spus de ce nu s-a discutat inainte.
Ce sa se discute inainte? Eu am lansat in dezbatere proiectul de acord cu FMI, BM si UE imediat ce acesta a fost tradus. Inca de ieri am transmis pe email traducerea proiectului
· In ceea ce ma priveste, sustin fara rezerve ca solutia adoptata in proiectul de acord cu FMI este cea mai buna solutie pe care Romania o putea adopta in acest moment

Care sunt argumentele care au stat la baza acestei solutii?
· In primul rand cifrele economice
· Vad ca toata lumea da solutii, partidele se reped sa-si anunte la televizor solutiile, dar acestea nu sunt sustinute de cifre
· Pe acesti dilentanti ii consider niste promotori ai dezinformarii romanilor
· Atunci cand o sa vad cifre, le voi considera solutii alternative. Pana atunci raman doar cele doua solutii : Cresterea fiscalitatii, in paralel cu reducerea salariilor cu 20%, sau cea adoptata de noi
· Am sesizat azi o nuanta care a si generat reactia mea de a anunta pe toti participantii ca presedintia nu mai participa la un astfel de format. Era nuanta ca Guvernul si Presedintia au luat masuri impotriva romanilor. Resping categoric o astfel de abordare
· Solutia pe care eu si Guvernul am propus-o romanilor e o solutie care reflecta ceea ce poate Romania acum si o alternativa la cresterea rapida a gradului de indatorare
· Este si solutia de a recupera ceea ce s-a consumat fara acoperire in productie sau productivitate in 2007-2008
· Noi toti am stiut atunci ca avem salarii mai mari decat cresterea de productie si productivitate, ca avem pensii mai mari decat fondul destinat platii pensiilor, atunci am avertizat ca vom ajunge la nesustenabilitate
· Nu ma bucur ca am avut dreptate, dar nu avem alta solutie
· Alternativa este continuarea spiralei imprumuturilor. Imprumuturile vor ajunge foarte repede sa sufoce orice sansa de dezvoltare a Romaniei
· O spun respnsabil, pe un mediu european in care tot mai multe tari intra in dificultate, trebuie sa vedem si de ce intra in dificultate, si vedem ca intra in dificultate tarile cu datorii mari
· Aceasta a fost motivatia pentru care, impreuna cu Guvernul, cu guvernatorul BNR si experti ai BNR, am stabilit ca solutia e diminuarea spiralei imprumuturilor pentru consum
· Vor trebui sa se ia masuri in continuare de crestere a veniturilor prin reducerea evaziunii si marirea bazei de impozitare
· Sunt multi care intreaba de ce nu s-a facut de anul trecut: se uita ca ultimul trimestru a fost unul de criza politica
· Acum, acestea sunt masurile pe care le putem lua imediat pentru a preveni indatorarea tot mai mare a tarii
· Am decis impreuna cu premierul si sustin punctul lui de vedere ca scrisoarea catre FMI sa nu fie adoptata de Guvern decat daca are avizul CES - Consiliul Economic si Social, unde se intalnesc guvern, patronate si sindicate
· Daca de acolo ies solutii mai bune decat cea pe care Guvernul o propune acum, m-as bucura
· Dar trebuie sa fie solutii prin care sa incercam sa ne apropiem de a cheltui atat cat producem
· Cu cat ne desprindem de aceasta realitatea, cu atat ne va fi mai greu in urmatorii doi trei ani
· Putem sa ajungem in situatia de a fi salvati, cum e Grecia sau alte tari ale UE

Ce propun eu este sa nu ajungem acolo
· Cu cat intarziem astfel de masuri, cu atat ele vor fi mai grele
· Si acest nivel inca acceptabil de indatorare pe care il are Romania este un nivel care ne reduce libertatea de actiune
· De aceea eu insist pentru masuri interne si nu pentru crearea premiselor de a imprumuta in continuare bani
· O sa va dau un exemplu. Daca noi implementam programul convenit cu FMI, vom ramane cu un deficit de 6,8%
· Vom avea acord cu FMI, si dincolo de aproximativ trei miliarde de euro pe care ii primim pana la sfarsitul anului ar mai trebui sa imprumutam de pe piata diferenta pana la 8,8 mld
· Ar trebui sa mai imprumutam circa cinci miliarde de euro dar in conditii de acord cu FMI
· Daca nu avem acord, am auzit si aceasta teorie, deficitul ar fi 11,7 miliarde, respectiv 9,1%
· Ii rog pe oamenii veseli din politica, din presa, din lumea sindicala, de afaceri, sa spuna cum ar putea imprumuta Romania 11,7 mld euro pentru a-si acoperi deficitul fara acord cu Fondul
· Eu va asigur ca nu am putea imprumuta prea mult si ar insemna sa incepem imediat sa nu mai platim salarii si pensii
· Am avertizat din campanie ca avem nevoie de reforma, ca avem un stat care ne costa prea mult. Acum sustin cu toata taria ca trebuie sa facem acest lucru.

Acum este cel mai mic cost pe care il putem suporta. Cu cat intarziem, cu atat costurile vor fi mai mari
· Intrebarea mea ramane: Cum am putea imprumuta 11,7 mld euro pana la sfarsitul anului pentru a finanta nevoile de a plati pensii si salarii?
· Repet, am convingerea ca aceasta furibunda campanie vizeaza crearea de dezordine
Sunt foarte multi care doresc sa revina la perioada anilor '90 cand s-au imbogatit din dezordine
· Eu cer rigoare si abordarea solutiilor care pot face din Romania o tara cu sanse, care isi stabileste singura destinul, si nu o tara sufocata de datorii care sa fie salvata conditionat
· Un acord cu Fondul nu poate fi decat in 2 variante: crestere de venituri sau reducere de cheltuieli
· Fondul nu e armata salvarii, nu face cadouri
· Propun romanilor ca impreuna sa iesim din dificultate, cu asumarea de sacrificii, de la presedinte pana la cel mai neinsemnat functionar. Nu ne scoate din dificultate nicio lozinca
· Consider ca prin continutul scrisorii, bazata pe cifre, pe consultarea celor mai autorizate institutii din Romania, eu am facut o oferta corecta romanilor
· O solutie alternativa, daca va fi adusa in discutie, poate sa fie. Eu nu imi insusesc decat solutia corecta

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratia presedintelui.

Sindicalistii au solicitat, marti, renegocierea scrisorii catre FMI, iar presedintele Basescu a precizat ca "orice se poate renegocia, dar modificarile trebuie discutate in Consiliul Economic si Social".

"Sigur, oricand se poate relua negocierea (n.r.- asupra Memorandumului dintre Guvern si FMI), trebuie discutat in Consiliul Economic si Social, care este structura legala sa valideze acest acord. Orice se poate renegocia, dar vreau sa stiti ca este si o chestiune de timp si oricum trebuie sa raspundem cum reducem cheltuielile bugetare", a spus seful statului la finalul discutiilor.

________________________

Plictisitoare pledoarie!
Argumentele Presedintelui/Premier Basescu,
de data aceasta sunt "fara forta", dezlanate!
A realizat tarziu, ca DEMERSUL sau era si ilegal!
Ma asteptam sincer, la cu TOTUL altceva!

In primul rand, sa EXPLICE romanilor "ce si cum",
privind "
Partea ascunsă a memorandumului cu FMI", lista "secretă" a măsurilor de criză!

Fara aceste EXPLICATII, nimic nu mai conteaza!


Genocidul românilor, înfăptuit cu premeditare! Argument 1.

 


*** Românii sunt datori vânduţi la bănci, iar numărul celor care nu mai pot să îşi plătească datoriile este în creştere inca din 2009!
*** Majoritatea salariatilor/pensionarilor sunt datori la banci.
*** 9 din 10 angajati au contractat un imprumut de la banca, iar 4 din 10 salariati au conturile descoperite, adica au ridicat de pe card mai multi bani decat aveau, prin urmare au restante.
*** Numarul restantierilor la mai multe banci s-a dublat.
*** Crescuse deja, in mod alarmant, numarul romanilor care nu-si mai pot plati ratele.
*** Dator la stat sau la banca, tot in strada ajungi!
*** Numărul românilor care au ramas/vor rămâne fără locuinţe, pentru că nu le vor mai putea plăti, greu de apreciat.
*** Bancile, nu-i iarta pe datornici!
*** Sute de romani, si-au pus capat zilelor, din aceste motive.

_________________________

Cred ca am fost destul de explicit.
Cum s-a ajuns aici?
Incredibil, dar foarte adevarat!
Impinsi de "americani",
care au mizat pe complicitatea PUTERII!

__________________________

Totul a inceput in ... 31 august 2007!
Vineri, 31 august 2007, Ziua Z!

Ziua in care, la "PROPUNEREA" RIB,
Banca Nationala a Romaniei a aprobat
noile "normele de creditare pentru persoane fizice"!

Noile norme de creditare prevad modificari importante legate de gradul maxim de indatorare, avansul minim pentru creditul imobiliar si creditul pentru achizitionarea de autoturisme si categoriile de clienti care pot accesa creditele bancii.

Cea mai importanta modificare pentru clientii si viitorii nostrii clienti se refera la gradul de indatorare care a crescut pana la 70%.

Gradul de indatorare se determina ca pondere a angajamentelor totale de plata decurgand din credite sau alte finantari rambursabile in veniturile eligibile, din care s-au dedus cheltuielile minime de subzistenta ajustate in functie de numarul membrilor de familie, categoria solicitantului, precum si zona geografica de resedinta.

Alte modificari importante pe care le aduc aceste norme sunt:
- avansul minim pentru creditul pentru investitii imobiliare a scazut de la 25% la 15%, iar perioada de creditare a crescut de la 15 la 20 de ani.
- pentru creditul de nevoi personale suma maxima care se poate anagaja a crescut pana la 30.000 EUR (echiv), iar perioada de creditare pana la 10 ani
- la creditul pentru achizitionarea de autoturisme a crescut valoare maxima ce se poate acorda pana la 50.000 EUR (echiv) , iar avansul minim a scazut pana la 15%
- se lanseaza un nou produs, cardul de debit cu un overdraft de pana la 6 salarii nete pentru titularii care isi primesc salariile pe acest card.

O alta ajustare semificativa este cea legata de introducerea prin noua norma unor noi categorii de clientela care pot accesa creditele bancii.

Astfel, pe langa categoriile prevazute pana in acest moment, RIB va putea oferi de acum inainte credite si pentru: salariati cu contract de munca in strainatate, persoane fizice care obtin venituri din inchiriere, producatori agricoli individuali sau asociati in diferite forme fara personalitate jurdica si pensionari.

Noile norme vor intra in vigoare incepand cu 10 septembrie 2007.
________________________

Cine este RIB?

Romanian International Bank este o banca cu un capital majoritar american, avand ca actionar principal pe actionarul majoritar al bancii americane, Merchants Bank of California N. A.

Banca activeaza pe piata din anul 1998 si opereaza in acest moment (2007), prin 26 de unitati bancare, aflate in Bucuresti (12) si in tara, aflandu-se intr-un amplu proces de dezvoltare a retelei de unitati. Strategia de dezvoltare a bancii prevede, ca pana la sfarsitul anului 2007, banca sa opereze printr-o retea teritoriala de 33 de unitati!
________________________

Asa a inceput una dintre cele mai mari nenorociri!
Puterea + BNR + mass-media + lipsa de informare reala asupra riscurilor, ne-au impins in "streangul" bancilor!
________________________

La DEZASTRUL deja existent, sa facem ACUM
un mic calcul privind salariul/pensia,
milioanelor de DATORNICI la banci:

- 70% merge la banca;
- 25% - 15% ne ia ACUM statul;

Cat mai ramane din salariu?
Raspuns: 5% !

Cat mai ramane din pensie?
Raspuns: 15%
_________________________
Quod erat demonstrandum!
Sa ne spuna EI, din ce/cum vom trai?

 

Un comentariu:

  1. Nu-s revoltat. Nici calm. Nu-s patetic. Sunt doar trist. La fel ca toti copii si nepotii care, ieri,au stat in fata televizoarelor si au vizionat filmul deceniului.Un film amar.Un film al sfarsitului.Un film despre demnitate batuta cu pulanul. Au jucat in film parintii si bunicii nostri. Filmul vietii lor, la sfarsitul celor 60,70,80 de ani de existenta.S-au strans, tacuti si amarati, in strada.Si-au indreptat pumnii nu catre Cer -ce vina are Dumnezeu?- ci catre Regizor.Regizorul infect, care le-a dat, cinic, un ultim rol al vietii lor. Acela de a muri de foame. Noi, copiii si nepotii lor, nu am avut loc in scenariu. Asa ca am stat acasa si i-am vazut la televizor.Am asistat la scenele in care, la indicatia Regizorului, figurantii cu pulan ne tranteau si jucau in picioare batranii.Batranii aceia necajiti, care au ridicat Romania cu mainile lor, din noroi, zaceau ieri in mocirla, batuti de jandarmi,scuipati de presedinte. Al cui presedinte? Al meu? Al tau? Al lor, celor batjocoriti ieri? Nu , nu mai e, de ieri, presedintele nimanui.Nici macar al lui insusi.Sunt trist.Pentru ca am lasat parintii sa joace intr-un film macabru. Pentru ca am stat in fata televizorelor si nu am iesit in strada, sa-i aparam.Asta inseamna ca, oficial, Romania a murit, ieri. Asasinata de Statul mafiot si criminal.Asasinata de un oarecare,un fost marinar betiv si afemeiat. Si, daca am lasat sa se intample asta, atunci generatia noastra a murit. Eu insami mor. Nu as vrea sa mor prea trist. Nu inainte de a-i spune celui care a umilit parul alb si trupurile obosite de munca si lipsuri ale parintilor si bunicilor nostri: „Marinare, hai sictir!”.

    RăspundețiȘtergere