sâmbătă, 8 mai 2010

Masurile anuntate de presedinte si reactiile romanilor


sâmbătă, 8 mai 2010

Măsurile anunţate de preşedinte sunt corecte sau nu?

Economiştii şefi de la BCR, ING Bank România şi Raiffeisen Bank România consideră că decizia anunţată de preşedintele Traian Băsescu privind reducerea cheltuielilor bugetare este corectă, întrucât pune baze sănătoase pentru revenirea pe creştere a economiei româneşti, începând chiar de anul viitor.

Aceeaşi opinie a fost prezentată vineri şi de reprezentanţii patronatelor, care susţin măsurile privind reducerea pensiilor şi a salariilor din sistemul bugetar, considerând că decizia este corectă,
deşi dureroasă.

Ce spun Sindicatele?

A. Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual din Ministerul de Interne afirma intr-un comunicat ca
"atrage atentia guvernantilor ca, prin impunerea masurilor anticriza anuntate recent de Presedintele Romaniei, politistii vor suporta presiuni fiscale mult mai mari decat celelalte categorii de bugetari".
Mai mult, acestia afirma ca, in mod deliberat Guvernul mentine siguranta publica subfinantata, in numele economiilor la Buget, asumandu-si prin aceasta riscuri majore, mai ales in contextul nemultumirilor sociale.
1.
Politistii ameninta cu proteste de strada
2.
Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale

3.
Basescu anunta scaderea salariilor si pensiilor - ce spun Opozitia si sindicatele

4.
Patronatele, încântate de reducerea salariilor


B. Pensionarii au hotarat sa iasa in strada, miercurea viitoare, dupa ce Guvernul a decis reducerea punctului de pensie pentru a diminua cheltuielile.

Pensionarii vor picheta, miercuri, sediul guvernului, anunta Realitatea TV, dupa ce presedintele Basescu a anuntat, joi, ca Guvernul trebuie sa ia masuri de austeritate.

Salariile bugetarilor vor scadea cu 25%, iar punctul de pensie scade cu 15%, de la 1 iunie. Astfel, de la 1 iunie, punctul de pensie va cobori de la 732 de lei la 622 de lei.Romania are aproape 5,5 milioane de pensionari, dintre care 3,7 iau pensii mai mici de 740 de lei.

Liderul Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, a declarat ca scaderea va fi in realitate mai mare de 15%, in conditiile in care urmeaza sa se introduca coplata, iar preturile vor creste.
Pensionarii protesteaza miercuri in fata Guvernului

C. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) dezaprobă şi respinge în totalitate propunerile preşedintelui Traian Băsescu de redresare economică prin reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor şi ajutorului de şomaj cu 15%.

D. "Sindicatele fac parte din consiliile de administraţie ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casei Naţionale de Pensii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Consiliului Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor, dar şi din Consiliul Economic şi Social, iar retragerea lor din aceste structuri va duce la blocara activităţii şi la imposibilitatea luării unor decizii",
a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele "Cartel Alfa".
Cartel Alfa: Sindicatele se retrag din ANOFM, CNAS, CNPAS şi CES, activitatea acestora se va bloca

E. Liderii celor cinci confederaţii sindicale au constituit, vineri, un comitet de criză, în urma măsurilor anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi şi-au retras reprezentanţii sindicali din toate organismele tripartite, ca o primă formă de protest, urmând să stabilească luni mitingurile şi greva.
Sindicaliştii au constituit comitet de criză

F. Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa, a precizat pentru Gândul care sunt revendicările cărora Guvernul va fi somat să le dea curs, pentru a evita o nouă Revoluţie:
- renunţarea la diminuarea pensiilor şi
- renunţarea la suplimentarea transferurilor dinspre Fondul Public de Pensii spre fondurile de pensii obligatorii administrate privat,
- diminuarea selectivă nu în bloc a salariilor bugetarilor,
- luarea unor măsuri concrete de reducere a evaziunii fiscale şi
- de reducere a cheltuielilor administrative,
- renunţarea la cota unică de impozitare, cel puţin în cazul salariilor.


Marius Petcu, liderul CNSLR-Frăţia, a declarat, la rândul său, pentru Gândul, că, foarte probabil, confederaţia pe care o reprezintă va avea aceleaşi revendicări:
"Toate confederaţiile ne-am retras din comisiile tripartite şi am stabilit că vom acţiona concertat. Ne vom consulta în zilele ce urmează, până la întâlnirea de duminică, de la ora 11, cu preşedintele Traian Băsescu, în vederea unei platforme comune şi a unui plan de acţiuni.

Din start, am respins măsurile anunţate de preşedinte, dar nu am apucat să intrăm în detaliile revendicărilor, a contraofertei noastre. Dl. Hossu şi-a formulat propriile idei, mi se par potrivite şi e foarte posibil să fie ceea ce vom revendica cu toţii".
"Ei ţin cu dinţii de bunăstarea lor, noi ne luptăm pentru subzistenţă"
"Dacă ei (guvernanţii - n.r.) ţin cu dinţii de măsurile lor, ţinem şi noi cu dinţii de revendicările noastre. Şi dacă aplică măsurile şi nu ţin cont de revendicări, vom avea încă o Revoluţie!",
ne-a declarat Hossu.

Liderul Cartel Alfa precizează că îşi doreşte o coalizare a confederaţiilor sindicale cu federaţiile de pensionari, respectiv stabilirea unui calendar comun al protestelor.
"Sper ca pensionarii să vină alături de noi, pentru că ne vom bate pentru pensii. Înţelegem să le conservăm, dar nu să le diminuăm!

Guvernanţii se tot plâng că sistemul public de pensii este destabilizat, dar tot ei continuă să îl destabilizeze, reducând contribuţiile la pilonul I public, transferându-le la pilonul II, ca să facă profit firmele private ce administrează aceste fonduri şi care nu oferă niciun fel de garanţii în privinţa profitabilităţii lor şi a faptului că oamenii vor avea de încasat nişte pensii de acolo, pe măsura contribuţiilor",

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu