joi, 31 mai 2012

Pe surse, dar concret:
1. Din luna iunie, ca prim pas in repararea nedreptatilor comise militarilor de cariera de regimul basist, toti fostii militari cu pensii micsorate ca si cuantum, vor primi pensiile in vechiul cuantum, deci nu militare, ci doar in vechiul cuantum. Decizia se va lua maine, sursa mea spune ca e rutina, decizia este deja luata.
2. Nu stiu cand si cum se vor returna diferentele pentru cele 5 luni, insa se vor returna. Pentru cei pensionati din M.Ap.N. in cursul acestei veri.
3. In viitorul program de guvernare al USL (deci dupa parlamentare), se vor reintroduce din nou pensiile militare ca si concept in legislatia romana. Pentru M.Ap.N. – va fi cam aceeasi L. 164/2001 cu cateva mici modificari.
4. De viitoarele pensii militare nu va mai beneficia tot personalul M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., S.I.E. si S.T.S.., ci doar personalul militarizat acum in activitate. Personalul militarizat va fi definit ca personalul cu atributii concrete in desfasurarea actiunilor militare (de lupta, interventie), a caror munca este nenormata si nu este reglementata de criteriile de salarizare si securitate in munca stabilite de Codul Muncii si care are atributii militare si dupa iesirea la pensie (rezervistii din planurile de mobilizare). Cel mai probabil ca vor disparea din schema posturile militarizate fortat precum cele pentru finantisti, juristii, preoti militari, economisti, psihologi, C.I.-isti si altii care vor fi dezbracati de uniforme, posturile respective fiind transformate in posturi de civili cum e dealtfel si normal.
Concret: de pensii militare va beneficia personalul M.Ap.N. aproape in intregime si putinele structuri militarizate din celelalte ministere (jandarmi, detasamentele diverse de interventie, pompieri militari si cam atat).

5. Dupa emiterea noii legi a pensiilor militare, de pensii militare vor rebeneficia doar acei pensionari proveniti din structurile militare aflati acum in plata si care au beneficiat pana la 01.01.2011 de pensii militare (indiferent de minister si de posturile detinute) si care vor emite obligatoriu o cerere in acest sens. Aici apare surpriza si se despart apele. Noua lege a pensiilor militare include in proiect o prevedere de normalitate: daca in urma revizuirii in baza OUG 1/2011 a rezultat o pensie mai mare decat calculul dupa legea pensiilor militare, cei in cauza au 2 variante:
- sa ramana cu acel cuantum, dar pe OUG 1/2011, deci respectivii nu pot rebeneficia de pensie militara in cuantumul marit calculat pe legea civila. Respectivii trebuie sa decida singuri: ori vor pensie militara, ori vor pensie civila si raman cu ceea ce decid;
- sa rebeneficieze de pensie militara in cuantumul calculat dupa noua lege a pensiilor militare, fara a mai avea pretentii la marirea acordata de OUG 1/2011. Nu vor fi obligati sa restituie bani inapoi cum ne-au impus noua basistii, insa din nou cei in cauza trebuie sa decida singuri ceea ce vor: firfirei basisti in plus sau un dram de demnitate;
Este de asteptat ca cei mai multi dintre cei cu cuantum marit pe OUG 1/2011 nu o sa mai ceara niciodata revenirea la o pensie militara cand vor constata ca pierd 50-100-200 lei, vor prefera cuantumul civil si pensia civila si gata, se pierd singuri. Preferinta previzibila a acestora nu e nicio paguba pentru ministere, nici ca resursa umana, nici ca impact bugetar. Cei mai multi au varste peste limita acceptata pentru mobilizare, deci nici macar nu mai sunt rezervisti, iar pe de alta parte, ministerele vor plati mai putine pensii militare, ceea ce inseamna o povara bugetara mai mica.
6. Altele: in M.Ap.N. va exista o noua restructurare. Tinta o reprezinta economia bugetara prin desfiintarea tuturor posturilor si functiilor celor care poarta o uniforma militara, insa la misto – doar sa se dea rotunzi si sa aiba si ei grade platite – fara a avea atributii directe in situatii de conflict armat, solutia fiind inlocuirea acelor posturi/functii cu civili. Exista si un substrat si foarte bine intemeiat: filiera indirecta, deci va urma curatenie printre pitipoance ajunse sublocotenente dupa 3 luni de instruire si aia cam sumara. Se leaga in mod direct de cele expuse anterior, cam pitipoancele sunt cele care detin posturi si functii militare care faptic se preteaza pentru civili.
7. In M.Ap.N. se vor reintroduce din nou limitele de varsta in grad desfiintate de regimul Basescu si se va reveni la normalitate. Aceste limite justificau de fapt si existenta pensiilor militare, ca principiu fundamental. Basistii au denaturat totul si au scos limitele de varsta in grad, considerand ca acestea constituiesc privilegii doar ca militarii sa iasa mai devreme la pensie. Au fost abrogate prin Legea 53/2011, efectul fiind ca varsta de pensionare a devenit de 65 de ani pentru tot personalul, inclusiv pentru sergenti si sublocotenenti – ceea ce pentru o armata e de rasul curcilor: sa pleci la lupta cu mosi si babe.
8. Multe din cele expuse pe aici, intr-o forma sau alta, au ajuns si la ministrul Dobritoiu si la diverse persoane din conducerile ministerelor si ale USL. La un moment dat, diversi infiltrati din randurile militarilor politruci basisti au incercat sa ne decimeze, aciuindu-se sub acoperire chiar sub aripa USL. Acestia doresc simplu: sa aiba cuantum marit dupa OUG 1/2011 si pensie civila, fiindu-le teama ca raman fara malaiul suplimentar dat pe OUG 1/2011 cand se va reveni la pensia militara. Argumentul ca la 92% dintre fostii militari au crescut pensiile prin OUG 1/2011, nu poate fi ignorat cand esti politician si in lipsa unei informari complete, ai tendinta sa accepti ca e in regula.
Infiltratii de care va spun s-au lovit insa de interventia militarilor activi, care nu se vad in spatiul public, dar in mod cert lupta pentru drepturile lor: lor nu li se imparte punctajul la 20, prin urmare noua lege unitara ii defavorizeaza, iar politicienii USL au luat act de manevra cu care au fost indusi in eroare. Pe de alta parte, tot activii au cerut ceva corect, de asemenea, de neignorat pentru politicieni: daca societatea sau diversi politicieni insista ca militarii sa beneficieze de pensii pe baza invocatului principiu al contributivitatii, pentru o aplicare unitara completa, fara nicio discriminare si deosebire fata de ceilalti angajati si pensionati unitar, atunci:
- militarii sa beneficieze si ei de prevederile Codului Muncii ca ceilalti unitari (plata la tarif orar, plata dubla a orelor suplimentare, plata suplimentara a orelor de noapte, celelalte facilitati cum ar fi o ora libera pentru fiecare ora suplimentara lucrata), intrucat nivelul salarizarii determina nivelul contributiei si pensiei, iar militarii sunt discriminati prin neaplicarea Codului Muncii. E logic, daca sunt salarizati unitar, militarilor de ce nu li se aplica facilitatile din Codul Muncii de care beneficiaza ceilalti unitari?
- sa li se elimine complet toate limitarile si interdictiile de drepturi constitutionale din statut (de exemplu – interdictia de a detine firma sau de candida in functii publice). Neavand un regim special de salarizare si pensionare, ci unitar, acele limitari sau interziceri ale unor drepturi, afecteaza militarilor spre deosebire de ceilalti unitari, chiar dreptul la venituri, contributii suplimentare si la pensii mai mari.
Din nou este logic, daca sunt salarizati si pensionati unitar, de ce militarii au un statut restrictiv pe care ceilalti unitari nu il au, statut care afecteaza chiar nivelul veniturilor, implicit al contributiilor si pensiilor militarilor?
Din nou politicienii USL au luat act de faptul ca militarii M.Ap.N. nu sunt unitari din moment ce in grila de salarizare au salariile calculate la saptamana calendaristica de 7 zile x 24 de ore si nu la 5 zile x 8 ore/zi precum politistii sau finantistii de la fisc, de exemplu.

Plata militarilor dupa regulile unitare, adica la tarif orar cum se procedeaza la ceilalti unitari, ar insemna insa minim dublarea fondului de salarii asa ca pur si simplu este mai economic sa le dai militarilor o lege a pensiilor militare decat sa ii platesti la tarif orar.
Prin urmare: pentru cei loviti, sa fim optimisti.

Pentru cei care tot ii blamati pe militarii de cariera si urlati cu principiul contributivitatii, recititi cu atentie ceea ce am insirat pe aici si dati-va palme. Militarii activi si o mica parte din cei in rezerva care opteaza sa renunte la cativa firfirei pentru a-si redobandi din nou demnitatea, vor avea pensii militare. Again!
Legat de ministrul Dobritoiu: liceu militar, Nicolae Balcescu, cercetas, academia, regiment mecanizat, Marshall, Bruxelles, Colegiul NATO, pensionat ca militar NATO, pensie taiata de basisti. E complet, cariera militara adevarata spre deosebire de inchipuitul ala de Oprea.

In mod cert, generalul Dobritoiu stie ce are de facut si va face!