joi, 1 martie 2012

Comunicatul nr. 9 din 01.03.2012

I. CU PRIVIRE LA PROCESUL DE REGULARIZARE A PENSIILOR

In urma punerii in aplicare a deciziilor de revizuire a pensiilor constatam cu ingrijorare un fenomen extrem de periculos pentru mii de pensionari, respectiv imposibilitatea de a duce o viata normala din cauza unor probleme de natura financiara. O mare parte dintre colegii nostri au contractat credite inainte de pensionare, acestea fiind asumate tacit de catre conducerile institutiilor militare prin eliberarea adeverintelor de venit necesare pentru astfel de operatiuni. Intrucat peste procesul de restituire a creditelor care continua si in prezent, se suprapune operatiunea de regularizare a platii pensiei, se va ajunge in situatia in care mii de oameni nu-si vor mai putea plati creditele contractate sau alte datorii semnificative ca valoare, inducand in progresie geometrica un lant intreg de consecinte pe toate planurile vietii fiecaruia dintre cei vizati.

Avand in vedere situatia aratata mai sus, Departamentul Juridic a decis sa propuna presedintelui SCMD trimiterea unei scrisori ministrilor de resort prin care acestora sa li se ceara la modul imperativ o initiativa prin care sa proroge aceasta actiune de regularizare a pensiilor pana la terminarea proceselor aflate pe rolul instantelor de judecata. Acest lucru se va solicita si din considerentul ca in prezent am inceput sa obtinem in instante decizii favorabile, definitive si irevocabile in procesele pe revizuire, avand motive sa credem ca numarul acestora va creste substantial in viitorul apropiat.


II. RENUNTAREA LA JUDECATA


Avand in vedere interesul membrilor SCMD cu privire la problema renuntarii la judecata (mentionam solicitarea scrisa a Filialei nr.1 a S. 3 adresata Casei de avocatura Gilca&Vasiliu), Departamentul Juridic considera ca informatiile de mai jos sunt utile, mai ales in ideea de a facilita continuarea judecatii in acele dosare in care sunt mai multi reclamanti, iar unul dintre acestia doreste sa-si retraga actiunea de pe rolul instantei:

Potrivit art. 246 Cod de procedura civila “Reclamantul poate sa renunte oricand la judecata, fie verbal in sedinta, fie prin cerere scrisa. Renuntarea la judecata se constata prin incheiere data fara drept de apel. Daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, instant, la cererea paratului, va obliga pe reclamant la cheltuieli. Cand partile au intrat in dezbaterea fondului, renuntarea nu se poate face decat cu invoirea celeilalte parti”

Plecand de la dispozitiile citate mai sus, va facem precizarea ca renuntarea la judecata se face personal de catre reclamant, fie pe cale orala in sedinta de judecata, fie printr-o cerere olografa (scrisa de mana) in doua exemplare, care se depune la registratura instantei, sectia conflicte de munca si asigurari sociale, document ce urmeaza sa fie insumat dosarului in care reclamantul intelege sa se retraga. Un model de astfel de cerere este prezentat in anexa comunicatului.


Anexa: Cerere de renuntare la judecata, model

NOTA : Continutul comunicatului a fost aprobat in sedinta Dep. Jur. din 01. 03. a.c.


Seful Departamentului Juridic

Col (r) Monica CALOIAN


Tribunalul ………………………….

Secţia …………………………….

Dosar nr. ………………………..

Termen: …………………………….


DOMNULE PREŞEDINTE,


Subsemnatul ………………………………….. născut la …………………………, cu domiciliul în Bucureşti………………………………………………….. CNP …………………………….. formulez prezenta


CERERE DE RENUNȚARE LA JUDECATĂ


În dosarul mai sus rubricat, aflat in faza procesuala ……………………………………………..


ÎN DREPT

Imi întemeiez prezenta cerere pe dispozițiile art. 246 Cod procedura civila



Semnatura ………………………………………….. Data …………….



NOTA: Cererea se scrie de mana