vineri, 3 iunie 2011

Scrisoare deschisă adresată lui Emil Boc, prim-ministru al României

                A solicita public corpului de magistraţi să pronunţe o hotărâre judecătorească în sensul în care personal v-aţi creat o convingere despre soluţia ce trebuie dată constituie o gravă imixtiune în actul de justiţie care poartă girul puterii executive la cel mai înalt nivel, conduită nepermisă în considerarea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat.
                Nimeni, sub niciun pretext, nu poate reclama soluţia pe care şi-o imaginează, într-un caz dat ori într-o categorie de cauze, fără a se substitui astfel celor în drept a se pronunţa.
                Dacă statul de drept semnifică limitarea puterilor statului prin drept, vă rugăm, convinşi fiind că imperativul practicii unitare reprezintă un deziderat general, să vă solidarizaţi eforturilor sistemului judiciar de a repune în discuţia Comisiei juridice a Senatului proiectul de lege privind unificarea practicii judiciare, care a primit avizul negativ al acestei Comisii tocmai ca urmare a poziţiei exprimate de executiv.
                 Vă aducem la cunoştinţă pe această cale că sistemul judiciar a contribuit la elaborarea unui proiect de lege privind unificarea practicii judiciare, de natură a corija dezordinea competenţelor şi a unifica interpretarea şi aplicarea textelor de lege, asigurând astfel predictibilitatea soluţiilor pronunţate.
                 Consiliul Superior al Magistraturii nu are aptitudinea legală de a imprima o practică judiciară unitară în absenţa unor mecanisme legale şi nici pe aceea de a se intruziona în activitatea de judecată, nefiind similitudine între structura şi ierarhia organelor administraţiei de stat şi organizarea sistemului judiciar.
Procedând în acest mod, ne veţi crea convingerea că vă alăturaţi singurelor demersuri legale, care sunt de natură legislativă, şi nu de dirijare ori de impunere a soluţiilor pronunţate de judecători sau de distorsionare a unei realităţi ale cărei modalităţi de normalizare nu sunt cele exprimate public de către dumneavoastră.
Veţi intra astfel în legalitate şi în congruenţa firească dintre vorbă şi faptă, câştigând totodată respectul nostru.
 
Cu deosebită consideraţie,
Prof. univ. dr. Mona Maria Pivniceru
Judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România