joi, 28 octombrie 2010

AMENDAMENTE SENAT: Legea unitara a pensiilor



Senatorii din Comisia pentru munca, familie si protectie sociala au avizat favorabil cu amendamente Legea unitara a pensiilor in sedinta de marti, cu 4 voturi "pentru" si 3 "impotriva". Presedintele Traian Basescu a retrimis la Parlament Legea unitara a pensiilor pentru reexaminare, in 7 octombrie, nefiind de acord cu egalizarea varstei de pensionare la femei si barbati. El a cerut ca femeile sa se pensioneze mai repede decat barbatii, la 63 de ani.

Senatorii din Comisia de munca au decis ca militarii, politistii si functionarii din penitenciare sa nu mai fie asigurati obligatoriu in sistemul de pensii motivand ca “ institutiile de aparare si siguranta au legi speciale, personalul lor nu contribuie si au pensii de serviciu. Pensiile de serviciu militare nu pot fi integrate in pensiile publice”.

Parlamentarii din Comisia de Munca de la Senat au modificat si varsta standard de pensionare, astfel incat femeile ar urma sa se pensioneze la 60 de ani, iar barbatii la 64 de ani. In textul Legii unitare a pensiilor, varsta de pensionare a fost egalizata, atat femeile, cat si barbatii urmand sa se pensioneze la 65 de ani.

De asemenea, senatorii au hotarat ca persoanele care au nascut sau au avut in intretinere copii de cel putin 14 ani sa beneficieze de o reducere a varstei standard de pensionare. Astfel, varsta de pensionare va fi redusa cu un an pentru nasterea sau intretinerea unui copil, cu doi ani, pentru doi copii si trei ani, pentru nasterea sau intertinerea a trei sau mai multi copii.

“Conditiile de munca si de viata din tara noastra nu sunt de natura a creste in mod exagerat varsta de pensionare si stagiile de cotizare. Atat activitatile casnice, cat si restrangerea locurilor de munca pentru femei pledeaza pentru o crestere moderata a varstei de pensionare a femeilor”, arata senatorii in motivarea amendamentului.

Un alt amendament aprobat in Comisia de Munca a fost cel referitor la pensia anticipata care, potrivit senatorilor din Comisie, ar trebui sa se cuvina, cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin cinci ani mai mare decat stagiul complet de cotizare, si nu cu opt ani mai mare cum era prevazut in forma neamendata a Legii unitare a pensiilor.

“In perioada anterioara pana la aparitia Codului Muncii (Legea 53) nu putea fi incheiat un contract individual de munca decat dupa varsta de 18 ani, daca la aceasta varsta adaugam si stagiul militar obligatoriu care era de un an si patru luni si chiar mai mult, nu poate fi indeplinita conditia de cel putin 45 de ani stagiu de cotizare cum este prevazut in prezentul proiect. Calcul: 18+1, 4+45= 64,4”, isi argumenteaza senatorii decizia.

Si valoarea punctului de pensie a fost modificata in Comisia de Munca a Senatului, astfel incat ea va fi stabilita anual prin legea bugetului asigurarilor sociale si va reprezenta cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului.

In varianta neamendata a Legii pensiilor, punctul de pensie trebuia sa aiba, la data intrarii in vigoare a actului normativ, o valoare de 732,8 lei. Potrivit actului normativ intors la Parlament de presedintele Basescu, valoarea punctului de pensie ar fi trebuit sa se majoreze anual cu 100% din rata inflatiei la care trebuia sa se adauge 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent.

De asemenea, parlamentarii din Comisia de munca a Senatului au stabilit ca la stagiul de cotizare poate se poate adauga si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I, a II-a.

In ceea ce priveste avizele pentru incadrarea locurilor de munca  in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, Comisia de munca a hotarat ca acestea sa poata fi reinnoite pana la 31 decembrie 2015, perioada in care angajatorii sunt obligati sa ia toate masurile pentru normalizarea conditiilor de munca. Pana acum, argumenteaza senatorii, “aprecierile pivind perioada de normalizare a conditiilor de munca nu au fost corecte ceea ce a condus la prelungirea anuala a acestor conditii”.

Reinnoirea avizelor se face pe baza planurilor de normalizare a conditiilor de munca elaborate de angajator. Un alt amendament adus de Comisia de Munca a Senatului se refera la eliminarea articolelor referitoare la limitarea bazei lunare de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.

Astfel, senatorii au decis ca baza lunara de calcul a contributiei sa nu mai fie limitata la cinci salarii medii brute, asa cum era prevazut in Legea unitara a pensiilor pentru ca astfel se reduc veniturile la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Totodata, senatorii de la Comisia de Munca au reglementat baza lunara de calcul contributiei de asigurari sociale pentru persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care sunt administratori/manageri, membri ai unor intreprinderi individuale/familiale, PFA cu activitati economice, persoane angajate in institutii internationale, precum si pentru persoanele care vor sa se asigure in sistemul public de pensii, pe baza unui contract de asigurare sociala (avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa-si completeze venitul asigurat).

Astfel, pentru toate aceste persoane baza lunara de calcul a contributiei ar trebui sa fie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 25% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale. Senatorii au scazut, in acest mod, cu 10 puncte procentuale baza minima lunara de calcul a acestor categorii de persoane, care il varianta trimisa spre Promulgare a Legii Pensiilor era de 35%.

“Trebuie sa li se acorde posibilitatea sa poata participa la sistemul public de pensii. Momentan 35%din salariul mediu brut repreziunta cca. 640 de lei, iar contributia lunara ar fi de cca. 195 lei, o suma pe care o consideram prea mare pentru ca cei in cauza sa se poata asigura”, si-au motivat parlamentarii decizia.

Senatorii au modificat calculul punctului de pensii pentru a ca indexarea pe baza ratei inflatiei “poate conduce la discriminari privind cuantumul pensiei intre diferite generatii de pensionari, care, desi au avut un istoric similar, vor avea pensii diferite”.

Un comentariu:

  1. Camera deputatilor este camera decizionala iar comisia de aparare,ordine publica si siguranta nationala il are ca pres.pe un LACHEU(canacheu costica- pupincurist portocaliu cu studii medii,paralel cu ceea ce inseamna armata si ca o "fiinta extraordina",sa nu zic JAVRA ORDINARA v-a face tot pe placul celui mai mare MINCINOS de la Cotroceni.

    RăspundețiȘtergere