miercuri, 17 martie 2010

Pensiile militare ar putea deveni pensii ocupaţionale

Pensiile militare ar putea deveni pensii ocupaţionale

În urma discuţiilor purtate la o întâlnire informală, organizată de MApN, s-a ajuns la concluzia că militarii ar putea beneficia de pensii ocupaţionale separate, drept de care se bucura în prezent, dar care nu mai este prevazut în Legea unitară a pensiilor.


Întâlnirea informală a avut loc joi 11 martie, la la Hotelul Militar Haiducului, fiind prezenţi: ministrul Apărării, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Muncii, Marian Sarbu, membri ai Comisiilor de Muncă şi de Apărare din Parlament, reprezentanţi ai organizaţiilor militarilor şi pensionarilor militari din sistemul naţional de apărare, Armată, Interne, SRI, SIE, STS, SPP etc.

Cei prezenţi au abordat, printre altele, subiectul pensiilor ocupaţionale pe care militarii le pierd prin Legea unitară a pensiilor, odată ce va fi aplicată.

În cadrul discuţiilor a fost avansată ideea potrivit căreia este posibil ca, de la 1 ianuarie 2011, să se introducă pensiile ocupaţionale pentru militari, eventual prin amendamente aduse la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, care nu vorbeşte de pensii ocupaţionale, au declarat, pentru NewsIn, sursele prezente la întalnire.

În cadrul întâlnirii, miniştrii Oprea şi Blaga au pus la dispoziţia participanţilor mai multe documente cu situaţia existentă în alte armate şi sisteme militare din cadrul NATO sau UE.

Documentar pensii militare

“A fost pus la dispoziţie un documentar, în jur de 7 documente, cu situaţia reală a militarilor din statele NATO sau UE, unde se arată că peste tot militarii au pensii ocupaţionale separate, întrucat au alte condiţii de viaţă. Concret, s-a spus între ce vârste sunt acei militari activi, vârstă şi condiţiile lor de pensionare şi alte lucruri de genul acesta”, au mai spus sursele.

În 20 mai 2009 Guvernul a eliminat principiul ocupaţional, care permitea unei categorii socio-profesionale să structureze un sistem suplimentar de pensii.

Privind atitudinea ce urmează să o adopte asociaţiile cadrelor militare pensionare precum şi reprezentanţi ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS şi SIE surse MEDIAFAX afirmă că aceştia intenţionează să propună o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, în cazul în care nu va fi menţinut, în ceea ce priveşte aceste categorii, sistemul actual, reglementat prin Legile 164/2001 şi 179/2004.

Intenţia este de a menţine actualul sistem de pensii pentru militari şi poliţişti fie în mod distinct, prin aplicarea în continuare a Legilor 164/2001 şi 179/2004, fie prin iniţierea unui proiect de lege care să reglementeze unitar pensiile militare de stat şi pensiile de stat ale poliţiştilor, fie prin introducerea unui capitol distinct privind pensiile de stat ale militarilor şi poliţiştilor în actualul proiect normativ.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că, în situaţia în care nu se acceptă propunerea menţinerii sistemului de pensii militare de stat şi a pensiilor de stat pentru poliţişti, vor fi formulate şi susţinute o serie de amendamente la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii.

Unul dintre amendamentele care ar putea fi introduse vizează modificarea articolului 54 din proiectul de lege, astfel încât, în cazul cadrelor militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, vârsta standard de pensionare să fie de 55 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, faţă de 60, cât este prevăzut în proiectul în forma actuală.

Concomitent va fi propusă reducerea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, precum şi reducerea stagiului complet de cotizare la 25 de ani.

Un alt amendament avut în vedere vizează modificarea articolului 100, litera c. Potrivit proiectului actual, acesta prevede că persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective cu 50% şi ar urma să fie majorat la 100%.

De asemenea, este avută în vedere modificarea articolului 136(1) din proiectul de lege, astfel încât, alături de ministrul Muncii, să devină ordonatori principali de credite pentru bugetul asigurărilor sociale de stat şi ministrul Apărării, ministrul de Interne şi directorul SRI.

Totodată, iniţiatorii amenamentelor doresc să propună completarea articolului 164 cu un alineat care să prevadă că în cazul cadrelor militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale care nu pot dovedi cu acte drepturile salariale de care au beneficiat în perioadele anterioare intrării în vigoare a legii, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare.

De asemenea, este vizată modificarea articolului 172 (2) din proiectul de lege, astfel încât cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru perioadele în care au desfăşurat activitate în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale să beneficieze de majorarea punctajelor anuale realizate în perioadele respective, în funcţie de anul ieşirii la pensie, în procentaj diferit în funcţie de anul ieşirii la pensie.

Astfel, pentru 2011, majorarea de punctaj anual realizat în sistemul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se propune a fi de 50%, pentru 2012 – 47%, 2013 – 44%, 2014 – 41%, 2015 – 38%, 2016 – 35%, 2017 – 32%, 2018 – 29%, 2019 – 26%, 2020 – 23%, 2021 – 20%, 2022 – 17%, 2023 – 14%, 2024 – 11%, 2025 – 8%.

În prezent, sistemul pensiilor militarilor este reglementat de Legea 164/2001, iar după demilitarizarea profesiei de poliţist, sistemul pensiilor de stat pentru aceştia este reglementat prin Legea 179/2004.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice urmează să intre în dezbatere la Parlament, până în prezent având loc discuţii la nivelul Comisiei de muncă.

Update 13.03:

La intalnire au mai participat Iulian Fota, consilier prezidential si seful Departamentului Securitatii Nationale, generalul locotenent Ion Oprisor, secretarul CSAT, Mihail Vasile- Ozunu, secretar de stat in MApN, generalul maior Gheorghe Savu, directorul DGIA, generalul de brigada Florian Coldea, prim adjunct al directorului SRI, generalul locotenent Vasilica Sarca, adjunctul directorului SIE, generalul de brigada Gabriel Cretu, adjunctul directorului SPP, generalul locotenent Marcel Opris, directorul STS, precum si toti sefii de directii financiare din sistemul de aparare si ordine publica. (Ziua Veche)

sursa: HotNews; MEDIAFAX
http://militar.infomondo.ro/actualitate/pensiile-militare-ar-putea-deveni-pensii-ocupationale.html#more-2537

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu