Vişan a propus invitarea la următoarea şedinţă a ministrului Apărării, Gabriel Oprea, şi a ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, propunerea fiind respinsă, de asemenea, la vot.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru muncă, Victor Paul Dobre, a declarat că dezbaterile vor fi reluate săptămâna viitoare. “Astăzi am avut în discuţie OUG nr. 1/2011. A fost prezentată ordonanţa, împreună cu o serie de amendamente însuşite de Comisia de apărare, şi am fost informaţi că sunt însuşite şi de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), de către secretarul de stat Ozunu. Din păcate, nu am putut trece de dezbateri generale, întrucât, la solicitarea colegilor de la PDL, s-a încercat amânarea şedinţei. Neobţinându-se, s-au retras şi, din lipsă de cvorum, am suspendat şedinţa, urmând să reluăm dezbaterea săptămâna viitoare”, a spus Dobre.
Potrivit deputatului Niculae Mircovici, sunt cinci amendamente aduse OUG nr. 1/2011, acestea fiind formulate de Comisia pentru apărare, la propunerea sa şi a unor deputaţi care sunt de la diferite partide, inclusiv PDL, dar şi de la opoziţie. “Aceste cinci amendamente vizează spiritul OUG 1/2011. Noi nu am fost împotriva prevederilor ordonanţei, ci am vizat doar o rezolvare corectă a unor cazuri care sunt prevăzute în ordonanţă. De exemplu, ordonanţa prevedea că în situaţia în care nu se găsesc documentele financiare pentru recalcularea pensiei, să se folosească salariul mediu brut pe economie al perioadei respective. Noi am venit în Comisia de apărare şi am spus că nu este nevoie să apelăm la salariul mediu brut decât pentru perioada anterioară anului 1952, pentru că, după acest an, există memoriile originale, adică dosarul fiecărui cadru militar unde sunt prevăzute solda, gradul şi funcţia pe care a avut-o. Or, în legislaţia vremii ştim cât era în 1980 funcţia de căpitan, ştim cât era în 1960,” a spus parlamentarul.
Potrivit deputatului Mircovici, nu este nevoie să apelezi la salariul mediu brut atâta timp cât ai posibilitatea să scoţi din dosarul original al ofiţerului ceea ce scrie în statul de plată. El a adăugat că nu există cazuri de ofiţeri, subofiţeri sau maiştri militari din armata română care să nu aibă acest dosar, pentru că în arhiva armatei române nu este o harababură. “Noi atunci când vorbim despre negăsirea unor documente de evidenţă contabilă, state de plată, ne gândim la faptul că au avut loc atâtea restructurări în armata română şi volumul de documente este atât de mare, când ne referim la statele de plată lunare, încât este imposibil ca într-o perioadă atât de scurtă să găseşti aceste state de plată. Şi nu poţi crea o situaţie de inechitate în care unii să primească pensie pe baza soldei pe care o au în statul de plată pe care l-ai găsit, iar altuia, la care ştii cât a avut salariul din memoriul original, să-i aplici salariul mediu brut pe economie. Este o inepţie. Şi acesta este motivul pentru care am cerut în Comisia de apărare – şi Comisia de apărare în marea majoritate a fost de acord – să adopte acest amendament”, a explicat Mircovici.
În ceea ce priveşte al doilea amendament adus OUG nr. 1/2011, acesta stipulează ca în cazul militarilor pentru care rezultă din recalculare o sumă mai mică a pensiei, să se păstreze suma avută în plată. “Acesta este un amendament pe care îl veţi găsi în toată legislaţia lumii. Oricând vrei să faci o recalculare, aşa cum s-a făcut prin Legea nr.19/1998, s-a prevăzut ca în situaţia în care prin recalculare rezultă un cuantum mai mic, se va plăti cuantumul aflat în plată”, a spus deputatul.
El a explicat cum s-a ajuns la acele “pensii nesimţite” la care face referire premierul Emil Boc şi a subliniat că situaţia lor s-ar fi putut rezolva pe cale administrativă, prin Ministerul de Finanţe. “Situaţia acestor pensii este următoarea: a apărut la un moment dat în legislaţie că pensia este un anumit procent din venitul ultimei luni – în cazul aviatorilor, al parlamentarilor, al magistraţilor. Aici s-a produs o ticăloşie din partea unora dintre ei, care ar trebui să răspundă dacă nu penal, măcar material, prin a da înapoi banii pe care i-au luat. De exemplu, dacă a avut 6.000 de lei salariul, la pensie trebuia să primească 80% din această sumă”, a explicat Mircovici. El a explicat că au existat cazuri în care o persoană, ştiind că va ieşi la pensie în luna decembrie, şi-a amânat toate plăţile ce au putut fi amânate. “De exemplu, cel care a luat al 13-lea salariu şi-a amânat primirea acestuia în decembrie, cei care primeau indemnizaţie de concediu au amânat-o pentru luna decembrie, în cazul aviatorilor – cel care ieşea la pensie a preluat toate zborurile, salturile cu paraşuta etc. Şi, atunci, la un moment dat, a ajuns la ultima lună pentru care se calcula pensia de la un salariu normal de 6.000 de lei la 30.000 de lei şi s-a calculat 80% din 30.000 de lei. În astfel de situaţii, trebuia să intervină administrativ statul şi să spună că s-a făcut o greşeală de calcul la pensie.(…) Şi, în termen de trei ani, să se ia înapoi toate sumele care s-au primit peste suma normală ce i s-ar cuvenit ca pensie. (…) Aceste situaţii ar trebui administrativ rezolvate, fără intervenţia parlamentului”, a conchis Mircovici.
El a adăugat că MApN susţine aceste amendamente.
Sursa:http://militar.infomondo.ro/actualitate/pdl-isi-manifesta-fatis-intentia-de-diminuare-a-pensiilor-militare.html