duminică, 27 februarie 2011

PUNCT DE VEDERE INTERESANT


Se face referire la ordinul sefului SMG (cel cu recalcularea pana la finele lui martie

In atentia

Domnului general-locotenent Ion Oprisor,
consilier de stat, secretarul CSAT


Va supun atentiei urmatoarea problema reiesita in urma luarii la cunostinta a continutului Ordinului SMG nr. 17/2011.

In fapt:
1. Ideea coroborarii activitatii structurilor cu responsabilitate din cadrul MApN in recalcularea/revizuirea pensiilor militare de stat poate fi apreciata ca necesara.
2. Potrivit antetului, a numarului si a functiei semnatarului documentului, precum si a continutului abordat, documentul este nul de drept.

In drept:
1. Constitutia Romaniei, art. 1 al.(3) - "stat de drept", adica un stat in care se respecta legea -.
2. Legea nr. 346/2006, art 12 - atributiile SMG sunt numai in domeniul militar -.
3. Legea nr. 346/2006, art 15 - Directia management resurse umane, se subordoneaza direct ministrului apararii nationale -.
4. Legea nr. 346/2006, art 17 - Directia financiar-contabila, se subordoneaza direct ministrului apararii nationale -.
5. Legea nr. 346[2006, art 33, al (3) - seful SMG emite ordine cu continut militar si dispozitii, potrivit domeniilor de competenta -.

In concluzie:
1. Avand in vedere problematica, un ordin trebuia sa fie emis de catre ministrul apararii nationale, cu sarcini catre structurile subordonate in mod direct.
2. Seful SMG putea sa emita o dispozitie cu continut administrativ adresata structurilor subordonate pentru sprijinirea indeplinirii eventualului ordin al ministrului apararii nationale.
3. Se poate presupune ca proiectul documentului nu a fost promovat potrivit prevederilor legale, prin compartimentul de specialitate responsabil cu analiza proiectelor de regulamente, ordine, dispozitii, instructiuni, care ar fi trebuit sa sezizeze aspectele supuse atentiei dumneavoastra.

4. Exista riscul adresarii la justitie, atat pentru anularea documentului, cat si, eventual, pentru sanctionarea semnatarului documentului, pentru abuz in serviciu.

Comandor (rez.) ing. Av. Nicolae Ivaschescu
010802 Bucuresti 12, Sector 1, Str. Popa Tatu nr. 35, Et. 1, Ap. 5
Tel: 0744 87 85 44