miercuri, 17 noiembrie 2010

TRIST, DAR ADEVARAT!

Lecţia directorului STRATFOR pentru decidenţii politico-militari români

Prezent în România, pentru câteva zile, directorul şi analistul STRATFOR, George Friedman, a oferit un interviu mai larg cotidianului online HotNews, din care vă prezentăm consideraţiile acestuia faţă de puterea militară a României.

“Nu eşti ascultat cu atenţie în lumea asta dacă nu ai o armată. Veţi zice că e costisitoare. Iar eu vă voi spune să vă uitaţi la secolul trecut: 5% din PIB ar fi o sumă colosală, dar ce aţi fi plătit să evitaţi ruşii şi germanii. Dacă voi credeţi că nu mai există ameninţări şi nu vor mai exista, atunci sunteţi într-o poziţie foarte raţională. Pe de altă parte, trebuie să va gândiţi că în această parte de lume nu a fost un secol fără vreo tragedie. Şi în aceste condiţii 5% nu înseamnă atât de mult.

Polonia credea în 1939 că are o relaţie cu germanii şi cu ruşii, care a făcut radicala modernizarea armatei sale nenecesară.

Sunt două chestiuni: nu poţi ajuta o ţară care se prăbuşeşte într-o săptămână. Şi în al doilea rând, în această lume nimeni nu ajută o ţară care nu se poate ajuta singură.

Ideea că germanii vor trimite tinerii să lupte şi să moară în interesul României nu e raţională. Poţi argumenta că Rusia nu va fi agresivă, poate că nu va fi, dar în trecut, de fiecare dată când o ţară est-europeană a pariat că o alta nu va fi agresivă, a pierdut.

Dacă iţi construieşti apărarea şi nu sunt agresivi, ai irosit ceva bani. Dacă îşi construieşti apărarea şi de aceea nu sunt agresivi, nu vei şti niciodată. Dar dacă îşi construieşti apărarea şi vor veni, atunci alianţele înseamnă ceva.

Nimeni nu îşi va trimite copiii să vă apere. Am doi copii în armata americană: fiica mea a fost în Irak, timp de 25 de luni, fiul meu este în aviatie. Ei nu vin aici să apere românii.

Dacă e în interesul nostru, e o altă problemă. Un lucru asupra căruia trebuie românii, ca o naţiune matură, să îşi pună întrebarea este cum să fac să transform asta în interesul americanilor?”

În acest timp la Bucureşti decidenţii români se străduie să distrugă şi ce a mai rămas din Armata României: corpul de cadre al acesteia!

Sursa: HotNews