miercuri, 5 august 2015

Ce persoane vor beneficia de la 1 ianuarie 2016 de pensii militare sau de recalculari

     Pensiile ocupationale pentru militari si politisti vor fi reintroduse din 2016, la cinci ani de la scoaterea acestora, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. In afara de persoanele care se vor pensiona incepand cu data de 1 ianuarie 2016, mai multe categorii de pensionari vor beneficia de recalculari in baza noii legi.
     Sistemul pensiilor militare de stat va fi reintrodus de la 1 ianuarie 2016, data la care va intra in vigoare Legea nr. 223/2015. Astfel, vor beneficia de pensii militare politistii, militarii si functionarii publici cu statut special care vor indeplini, de la inceputul anului viitor, conditiile legale de pensionare.
     Mai exact, este vorba de cadrele militare, soldatii, gradatii profesionisti, militarii si jandarmii angajati pe baza de contract, preotii militari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare (incadrati in Ministerul Justitiei sau in unitati subordonate acestuia).
      In afara de cei care vor indeplini conditiile de pensionare incepand cu data de 1 ianuarie 2016, exista si unele categorii de persoane care vor avea parte de recalculari. Este vorba de pensiile militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special care au fost:
  •  recalculate in baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor;
  • revizuite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala;
  • stabilite in baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
  • cele platite in baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala;
  • cele stabilite in baza Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
     Aceste pensii vor deveni pensii militare de stat, conform Legii nr. 223/2015, si vor fi recalculate in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie. In acelasi timp, recalcularea se va putea face si in cazul depunerii de documente care n-au fost luate in considerare la stabilirea pensiilor.
     Potrivit informatiilor oficiale transmise, la solicitarea AvocatNet.ro, de Ministerul Apararii Nationale (MApN) si Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pensiile a peste 142.000 de persoane vor fi recalculate. Concret, este vorba de aproximativ 77.000 de persoane aflate in evidenta Casei de pensii sectoriale a MApN si de peste 65.500 de persoane aflate in evidenta Casei de Pensii Sectoriale a MAI.
     Daca in urma recalcularii vor exista diferente intre pensia aflata in plata si cea recalculata, persoanele in cauza vor pastra cuantumul avantajos.
     Important! In cadrul sistemului pensiilor militare de stat se vor acorda trei mari categorii de pensii: de serviciu (pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala), de invaliditate si de urmas, potrivit Legii nr. 223/2015.
     Mai multe informatii despre acest subiect gasiti aici.