marți, 30 iunie 2015

Proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost adoptat de Senat

Pe data de 29.06.2015, Proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost adoptat cu 119 voturi pentru, 1 vot împotrivă şi 2 abţineri.


        
          De prevederile proiectului ar urma sa beneficieze, de la 1 ianuarie 2016, atât militarii și polițiștii, cât și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. In principiu, aceste categorii de persoane vor putea sa primească pensie de serviciu, pensie de invaliditate și pensie de urmaș.
          Proiectul de act normativ, initiat de Guvern și susținut în plen de premierul interimar Gabriel Oprea, reglementeaza dreptul la pensii si alte drepturi sociale pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.
         Comisia de apărare și Comisia de munca, au amendat proiectul de lege, plenul însușindu-și raportul acestora.
         Principala modificare a proiectului prevede ca baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizata la data deschiderii dreptului de pensie la alegerea persoanelor.