miercuri, 26 martie 2014


ZIUA FERICIRII , LA M.Ap.N.

      Pe data de  20 martie 2014, la sediul M.Ap.N., a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanţi ai Direcţiei Pentru Relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică, conduşi de domnul colonel Adrian Marius Şuşu, (împuternicit) ca locţiitor al  Şefului Direcţiei Pentru Relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică şi  Comisia de dialog a S.C.M.D., condusă de domnul gl. (r.) Constantin Năstase.

Spre surprinderea noastră, am aflat de la o distinsă doamnă colonel, consilier juridic, că în acea zi se sărbătorea în întreaga lume, începând cu anul 2012, Ziua Fericirii. O.N.U. a dorit că prin această iniţiativă, să încurajeze guvernele pentru a se  preocupa mai mult de starea de bine a cetăţenilor.

Încă de la începutul întâlnirii am remarcat cu neplăcere faptul că 6 din cei 9 participanţi din partea M.Ap.N., deşi sunt colonei activi, au venit îmbrăcaţi civil la această activitate. Oare de ce le este ruşine acestor domni să poarte haina militară? Noi, rezerviştii prezenţi am fost  fericiţi că  pe parcursul multor ani am avut privilegiul să purtăm  cu cinste ţinuta militară.Şi am purtat-o cu mare mândrie, în toate împrejurările.

Discuţiile cele mai aprinse s-au purtat în legătură cu nepunerea în aplicare de către Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N. a hotărârilor definitive , irevocabile şi executorii emise de căre Curţile de Apel Piteşti şi Constanţa, prin care se anulau deciziile de recalculare emise şi se repuneau în plată pensiile anterioare emise în baza Legii 164/2001. Reprezentanţii M.Ap.N., mulţi dintre ei jurişti, au susţinut că aceste decizii definitive, irevocabile şi executorii emise în noiembrie 2011, nu au fost puse în aplicare, deoarece ei au intuit că în noiembrie 2012 Curtea Constituţională va emite o hotărâre care să anuleze efectele acestor decizii ale Curţilor de Apel.

S-a adus la cunoştinţă reprezentanţilor M.Ap.N.  faptul că sunt în curs de desfăşurare acţiuni ale D.N.A., împotriva unor personalităţi importante, tocmai pentru că au refuzat să pună în aplicare hotărâri definitive, irevocabile şi executorii ale unor instanţe judecătoreşti. Probabil distinşii jurişti ai M.Ap.N. uită că în România , teoretic , nimeni nu este mai presus de lege. Reprezentanţii M.Ap.N., refractari la toate argumentele noastre  au  făcut promisiunea totuşi că vor întocmi un răspuns documentat care să prezinte poziţia ministerului în această problemă.

Pentru a anula discriminarea dintre cadrele  militare trecute în rezervă până la 31 decembrie 2010 şi cele trecute în rezervă după 1 ianuarie 2011, generată de încadrarea  diferită în  grupele de muncă, deşi ambele categorii de cadre  militare şi-au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă,  am propus ca reprezentanţii M.Ap.N. să elaboreze un proiect de act normativ care să completeze  art.29 din Legea 263/2010, astfel încât cadrele militare trecute în rezervă înainte de 01.01.2011 să poată  beneficia de o  încadrare similară  în condiţiile de muncă ca şi cele trecute în rezervă după 01.01.2011.

Am mai propus ca pentru cadrele militare în activitate, prin ordin al ministrului apărării naţionale, să se întocmească un nou contract, care să prevadă că, urmare a riscurilor profesiei, angajatorul M.Ap.N. va sigura şi garanta angajatului o despăgubire viitoare, sub forma unei prestaţii viitoare lunare, în urma deschiderii drepturilor de pensie. Astfel angajatul se va putea bucura de un drept câştigat şi va evita umilinţele la care am fost supuşi noi,pensionarii militari.

Urmarea a neîndeplinirii angajamentelor asumate de domnul Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale, la întâlnirea  cu reprezentanţii S.C.M.D. din 04 martie 2013 am rugat să i se amintescă acestuia următoarele:

-          Nici  la ora actuală  S.C.M.D.  nu  beneficiază de sedii în spaţii aparţinând M.Ap.N;

-          Nici până la ora actuală nu s-au făcut publice rezultatele controlului realizat în legătură cu greşelile şi abuzurile existente la Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N. Din diferite alte surse am aflat că la Centru Militar Zonal Bucureşti au fost completate ilegal Fişe cu locuri de muncă, că prin ordinul ministrului apărării naţionale nr.M.S.12/2013 a fost numită o comisie a Statului Major General, care a verificat aceste fişe, luând măsura anulării acestora. Era normal să se comunice câte astfel de cazuri au fost descoperite, care sunt persoanele implicate în aceste activităţi, paguba produsă şi sancţiunile care s-au aplicat.

Referitor la problema apariţiei noii legii a pensiilor militare am fost anunţaţi că M.Ap.N.a înaintat proiectul întocmit de doamna avocat Sârbu Simona, că acesta a fost modificat în unele puncte şi nu se ştie când va fi aprobat. Proiectul PLX 109 nu se mai discută, prevederile acestuia probabil vor fi cuprinse în noua lege a pensiilor militare.

Cu ocazia acestei întâlniri am sesizat reţinerea/ teama, reprezentanţilor M.Ap.N. în a prelua şi transmite problemele ridicate de noi către conducerea ministerului. Senzaţia reprezentanţilor S.C.M.D.  participanţi la această întâlnire, a fost că am asistat la un dialog al surzilor, în care problemele şi  argumentele noastre nici nu erau luate în seamă.Cu această ocazie nu am sesizat nici o diferenţă între  atitudinea reprezentanţilor M.Ap.N. din actuala guvernare şi cea din timpul guvernării portocalii.

Am fi vrut să transmitem reprezentanţilor M.Ap.N., profitând de Ziua Fericirii, că noi, rezerviştii militari atât de blamaţi, suntem fericiţi că am încheiat cariera militară cu fruntea sus, fără a ne implica în grave cazuri de corupţie, aşa cum se întâmplă astăzi frecvent la nivelul conducerii armatei. Suntem de asemenea fericiţi când începem o nouă zi, când avem cu cine  împărtăşi gândurile şi visele noastre, când simţim aprecierea celor din jur şi când ne bucurăm pentru lucruile mărunte ale vieţii.

Dar am suferit şi suferim cumplit atunci când simţim ostiliatea celor aflaţi vremelnic la conducerea Ministerului Apărării Naţionale, care din ordin politic şi pentru a-şi obţine/menţine funcţiile  acceptă să ne umilească şi să nu ne acorde drepturile legal cuvenite. Fericirea acestor ”puternici ai zilei” îşi are echivalentul în funcţiile deţinute, în banii corespunzători acestora, în  gradele şi decoraţiile prezente şi viitoare. Fericirea acestora este falsă, ea bazându-se pe încălcarea legilor, pe răul făcut conştient unor foşti militari. Ar trebui să reţină reprezentanţii M.Ap.N. că atât timp cât vor fi percepuţi ca duşmanii pensionarilor militari, fericirea lor nu are nici o valoare.

Col.(r) Remus Macovei