duminică, 23 ianuarie 2011

PRECAUTIE?


Precautie? Guvernul completeaza pe sest legea privind mobilizarea rezervistilor   Ianuarie 20th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics


Guvernul Boc a dat, discret, zilele trecute, o hotarare prin care este completata legea privind regimul starii de mobilizare partiala sau in caz de razboi, semnata de premier, ministrii Apararii, Internelor si de sefii tuturor serviciilor secrete.
Hotararea de guvern, cu numarul 13/5.01.2011, aproba modelul ordinului de chemare a militarilor rezervisti la exercitii si antrenamente si reprezinta o completare, sa spunem, restanta, a legii 358/2009 privind regimul starii de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate si al starii de razboi.
De ce a decis guvernul Boc sa completeze legea respectiva, data acum doi ani, exact in acest moment, cand s-a creat un val urias de revolta exact in sinul cadrelor militare in rezerva, pensionari ai MapN, Interenelor, ori ai serviciilor secrete?
Poate fi vorba de o simpla coincidenta. La fel de bine s-ar putea, insa, ca actualii guvernanti sa incerce evitarea unei situatii similiare celei din 1999, atunci cand, pe fondul mineriadei de la Costesti, presedintele Emil Constantinescu a vrut sa declare stare de necesitate, dar a constatat ca nu exista cadrul legislativ, iar guvernul Radu Vasile a trebuit sa reglementeze situatia rapid, printr-o ordonanta de urgenta pritocita peste noapte, la propriu.
Sa fie, oare, situatia atat de exploziva incat guvernul, avetizat de rapoaretele serviciilor secrete, sa ia in calcul izbucnirea unei posibile revolte a rezervistilor, care ar putea fi inabusita, eventual, prin decretarea mobilizarii pentru ”antrenament”? Probabil ca un raspuns nu va intarzia prea mult sa apara.